Chili con carne

To znane na całym świecie danie pochodzi z Teksasu. Doskonale łączy w sobie smak mielonego mięsa, fasoli i gęstego sosu pomidorowego. Zwykle dodaje się do niego czerwoną fasolę, ja jednak użyłam białej.

1,5 szkl białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
500g mielonego mięsa
2-3 papryczki chili
1 czerwona papryka
1 cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
4-5 ząbków czosnku
1 szkl rosołu
Pół puszki kukurydzy
2 liście laurowe, mielony kmin rzymski, oregano
Sól, pieprz, pieprz Cayenne

Jeżeli używamy fasoli z torebki, należy ją dzień wcześniej namoczyć i następnego dnia gotować do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Mięso podsmażyć na oliwie z poszatkowaną cebulą i czosnkiem. Po chwili dodać drobno pokrojone chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie wlać rosół, dodać przyprawy i pokrojone pomidory z puszki razem z sokiem. Dusić ok. 15 min. I wrzucić fasolę oraz kukurydzę. Gotować jeszcze 5 min. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Na koniec doprawić jeszcze do smaku. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Fajny pomysł. Chilli con carne z czerwoną fasolką jest już bardzo dobrze znane, a z białą łączy tak trochę kuchnię meksykańską z polską, no bo fasolka po bretońsku :-)