Pizza

Przyłączając się do zabawy w Wiosenne Porządki , ogłoszonej przez Myszę, przedstawię Wam swoją wariację na temat pizzy. Nie podaję konkretnych ilości składników farszu, ponieważ każdy komponuje go według własnych upodobań.


Ciasto (1 duża blacha):
500g mąki
½ paczki świeżych drożdży
½ szkl ciepłego mleka
Sól, pieprz
2 łyżki ziół prowansalskich
8 łyżek oliwy
Letnia woda

Oliwa
2 ząbki czosnku
Bazylia, tymianek

2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
Oregano
1 cebula
Szynka
Pieczarki
Ser żółty
Ser mozzarella
Czarne oliwki
2 kolorowe papryki

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1,5 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Przełożyć zaczyn do miski z mąką, dodać oliwę i wyrabiać ciasto dodając stopniowo wodę. Ilość wody zależy od jakości mąki, zwykle wchodzi ok. 1 szkl. Ciasto musi być miękkie i puszyste. Pod koniec wyrabiania dodać zioła, a także sól i pieprz. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość. W tym czasie można przygotować sos, oraz farsz.
Pomidory odcedzić, a z soku przygotować sos pomidorowy. Sok wlać do małego garnuszka i zredukować gotując chwilę na małym ogniu. Następnie dodać do niego pokrojoną w kostkę i zrumienioną cebulę oraz utarte 2 ząbki czosnku i oregano. Pieczarki pokroić w plasterki i zrumienić. Pozostałe składniki poszatkować.
Wyrośnięte ciasto zgnieść dłonią, żeby je odpowietrzyć. Blachę posmarować oliwą i rozciągnąć na niej ciasto. Wierzch ciasta posmarować oliwą wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem, bazylią i tymiankiem. Następnie rozprowadzić sos i oprószyć tartym żółtym serem, potem rozłożyć pozostałe składniki, a na końcu mozzarellę. Piec na złoto ok. 25 min w temp. 200 stC.

2 komentarze:

Notme pisze...

Mmmm pyszna pizza. :)))

Pozdrawiam!

Casia pisze...

Ale cudna "wypasiona" pizza! :)